Aktualno

Naš Grizli je otišao u prihvatilište, a Kasandra je dobila akvarij

Naša žutouha kornjača koju smo nazvali Grizli preselila se u prihvatilište za invazivne kornjače u Noskovcima.  Tim prihvatilištem upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Grizli je naša prva ulovljena kornjača na Bajeru Jug II u Osijeku, a ime je dobila jer je bila agresivna i grizla nas je. Druga kornjača koju smo zbrinuli je mala beba crvenouhe kornjače koju smo nazvali Kasandra, a pronašla ju je jedna obitelj u blizini jezera Borovik. Kasandra se nalazi u mini akvariju za kornjače, dužine je 3,30 cm i teži svega 8 grama. Kasandra će nam služiti za edukaciju o invazivnim kornjačama dok traje projekt, a kasnije ju planiramo kao i Grizlija prebaciti u prihvatilište. 

Obilježen Dan Osječko-baranjske županije

U Gospodarskom centru OBŽ svečanom sjednicom obilježen je Dan Osječko - baranjske županije, a mi smo u izložbenom prostoru predstavili dva projekta u provedbi: "KoRaK za prirodu" i "ClimEmpower". Posjetitelji su educirani o invazivnim stranim vrstama kornjača i rakova te su upoznati s metodama kontrole njihovih populacija a  mogli su  vidjeti i dvije invazivne kornjače uživo. Također, upoznati su i s metodama prilagodbe na klimatske promjene koje mogu primjenjivati u svakodnevnom životu. Posebno su svi bili oduševljeni crtežima invazivnih vrsta na promotivnim materijalima koje su ilustrirali učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek u sklopu projekta.

Obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode RH

„Budi dio plana“

U srijedu, 22.05.2024., u Eko vrtiću „Mak“ obilježili smo Dan biološke raznolikosti, te ujedno i predstavili naš projekt KoRak za prirodu uz kreativnu radionicu o kornjačama.

Dan ekološke mreže Natura 2000

21. svibnja obilježava se Europski dan ekološke mreže Natura 2000 koja je uspostavljena prije 31 godinu. Ekološka mreža Natura 2000 najveća je mreža zaštićenih područja na svijetu. Prostire se na 29,34 % ukupne površine Hrvatske i na 23% površine Osječko - baranjske županije. Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko - baranjske županije upravlja s 3 područja značajna za očuvanje ptica i 11 područja značajna za očuvanje vrsta i staništa.

Obilježen Svjetski dan ptica selica 2024

U subotu, 11.5.2024., obilježen je Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day), koji se tradicionalno obilježava dva puta godišnje, za vrijeme proljetne i jesenske migracije. Tim povodom smo u petak, zajedno s učenicima Srednje škole Donji Miholjac, obilježili ovaj značajan datum u Posebnom ornitološkom rezervatu Podpanj. U sklopu projekta Safe Flyways, s nama su se uključili i članovi Hrvatskog društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) koji ga provode te su educirali učenike o pticama i proveli ih kroz rezervat. Ovogodišnja tema je  važnost kukaca za ptice selice, a ujedno smo  istaknuli i zabrinutost vezanu uz smanjenje broja kukaca, koji su u opadanju  zbog utjecaja čovjeka i klimatskih promjena. Tim povodom smo predstavili i naš projekt ClimEmpower koji je usmjeren na klimatske promjene i sve vezano za njih.

Projekt KoRaK za prirodu - postavljena su prva sunčališta za crvenouhe kornjače

U sklopu projekta "KoRaK za prirodu" postavili smo prva sunčališta koja predstavljaju pasivnu metodu izlova invazivne strane vrste, crvenouhe kornjače (Trachemys scripta) na 4 od 6 lokacija Prilikom postavljanja sunčališta, uspješno smo uhvatili teleskopskom mrežom i prvu jedinku žutouhe kornjače koja je uz crvenouhu kornjaču također invazivna vrsta. Kornjača se trenutno nalazi u prostorijama Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ, koju ćemo odnijeti u prihvatilište za invazivne kornjače u Noskovcima (JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a Dravska priča). Širenjem invazivnih vrsta sve su ugroženiji bioraznolikost autohtone flore i faune te zdravlje ljudi.

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.