Aktualno

Obilježen je Svjetski dan vlažnih staništa 2024

Dana 2. veljače obilježili smo Svjetski dan vlažnih staništa s bogatim programom. Vlažna staništa čine ekosustave koji se ubrajaju među najproduktivnija i biološki najbogatija područja na Zemlji, ali su i među najugroženijima. Uz njih je vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 posto svih vlažnih staništa u svijetu.

U Edukacijskom posjetiteljskom centru Podravlje predstavljeni su rezultati Zimskog prebrojavanja ptica vodarica. Djelatnici JU za zaštitu prirode OBŽ u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode na području županije prebrojali su 20 934 ptice. Kada se tome dodaju podatci JU Park prirode Kopački rit, ukupno je na području županije prebrojano 56 623 ptice.

Obilježavanju u EPC Podravlje su nam se pridružili domaćini iz Hrvatske šume doo,  Hrvatske vode, Fakultet agrobiotehničkih znanosti koji su predstavili projekt Bioakustični monitoring ptica na području Park prirode Kopački rit i Osječko-baranjska županija, a naši posebni gosti bili su kolege iz Javna ustanova za zaštitu prirode Vukovarsko-srijemske županije.

U suradnji sa ZOO vrt Osijek, učenicima 2.b OŠ Franje Krežme održali smo predavanje „Vlažna staništa i dobrobit ljudi“ što je ujedno i tema ovogodišnjeg dana vlažnih staništa.

U Muzej likovnih umjetnosti Osijek u suradnji s Moss Art  organizirana je radionica "Inspirirani fundusom" koja je bila izuzetno posjećena.

Nastavlja se zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC)

Ovaj tjedan, u suradnji s Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) obavili smo zimsko prebrojavanje ptica vodarica na ribnjacima Našička Breznica i Donji Miholjac. Uz snijeg i led na ribnjičarskim tablama, ptice su se skupile u većim jatima na nezaleđenim dijelovima i rupama u ledu, a bilo je i nekoliko zanimljivih vrsta. 
 

Završene prve radionice u sklopu projekta ClimEmpower

JU za zaštitu prirode OBŽ je u suradnji s Gradskim prijevozom putnika Osijek, u sklopu svojih planiranih aktivnosti projekta ClimEmpower održala šest radionica s ukupno 195 učenika u dobi od 6 do 10 godina u terminima 04.12., 11.12. i 18.12. u božićnom tramvaju. Radionice pod nazivom „Snijeg pada trava raste“ su glavni naglasak imale na klimatskim promjenama u našemu kraju i u svijetu. Na zabavan i interaktivan način su učenici naučili nešto novo, a želja nam je bila da im ukažemo na ozbiljnost situacije i važnost doprinosa svakog pojedinca u očuvanju našeg planeta. Kako bi povezali zimu i božićno vrijeme s našom temom, odlučili smo da će djeca izrađivati snjegoviće i ukrašavati ih na svoj način, a u njegov šešir će svaki učenik posijati pšenicu, odnijeti sa sobom kući i dalje njegovati svoj uradak. Time smo poslali poruku da zaista svaki pojedinac može učiniti nešto korisno, kao što će svaki taj učenik zalijevati i brinuti o svome snjegoviću i pšenici. Djeca već od najmanjih nogu uče o razvrstavanju otpada, recikliranju, o ponašanju u prirodi i o važnosti sadnje sadnica, a sijanjem pšenice, djeca dobivaju zadatak da svakodnevno zalijevaju i brinu o pšenici i stvara se osjećaj da čine nešto korisno za prirodu.

Zimsko prebrojavanja ptica vodarica (IWC)

U tijeku je još jedno Zimsko prebrojavanja ptica vodarica (IWC) koje se tradicionalno provodi u siječnju. U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 1968. godine, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje.

Prebrojavanje traje do kraja siječnja, a objava rezultata zimskog prebrojavanja na području Osječko - baranjske županije biti će na dan vlažnih staništa 2. veljače.

Radionica "Snijeg pada, trava raste"

 
U ponedjeljak, 04.12.2023. održane su prve radionice "Snijeg pada, trava raste" JU za zaštitu prirode OBŽ u sklopu Božićne bajke u osječkom tramvaju, koju i ove godine organizira Gradski Prijevoz Putnika
Snjegovića, kao glavnog lika u Božićnoj bajci, povezali smo u zanimljivu priču o klimatskim promjenama i na koji način svaki pojedinac može doprinijeti smanjenju utjecaja klimatskih promjena na okoliš.
Djeca su se kroz kreativnu i edukativnu radionicu dobro zabavila, posijala su pšenicu u šešir snjegovića, a mi smo također promovirali naš Horizon ClimEmpower Project koji se upravo bavi pitanjima klimatskih promjena.
 

Održan prvi sastanak s dionicima u sklopu Horizon ClimEmpower projekta

Danas je u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ održan prvi sastanak s dionicima koji će sudjelovati u Horizon projektu - ClimEmpower. Dionici dolaze iz javnog i privatnog sektora, iz civilnih organizacija i sa sveučilišta, koji će svojim iskustvom i stručnim znanjem doprinijeti smanjenju i adaptaciji klimatskim promjenama u Osječko-baranjskoj županiji, s naglaskom na poljoprivredu i zaštićena područja.

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.