image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Ispis
E-mail
50 godina Dana planeta Zemlje, 22. 04.


Danas se obilježava 50 obljetnica Dana planeta Zemlje. Prvi puta Dan planeta Zemlje obilježen je u SAD-u 1970. godine kada se američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio  nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije. Tada se u američkom parlamentu Nelson izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje kako bi se probudila svijest javnosti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu.
 

Tema 2020 : Klimatske promjene
 
Ove godine odlučili smo virtualno obilježiti Dan planeta Zemlje s učenicima OŠ Frana Krste Frankopana Osijek , koja je i Eko škola. Djeca iz Eko kluba Magnolija, OŠ Frana Krste Frankopana Osijek rade brojne aktivnosti, kreativno zbrinjavaju otpad, uzgajaju ali i konzumiraju voće i povrće iz svog školskog bio vrta. U suradnji s drugim institucijama sudjeluju u projektima, poput akcija čišćenja i zaštite rijeke Drave. Zbog svoje brige za okoliš i prirodu prošle godine su dobili Zelenu povelju Osječko – baranjske županije koju im je uručio župan Ivan Anušić.
 
Zbog novonastale situacije s Korona virusom COVID -19 ove godine J.U. za zaštitu prirode OBŽ u dogovoru s učiteljicom Ivkom Mihaljević koja je voditeljica Eko škole planiramo virtualno obilježiti (virtualna radionica) Dan planeta Zemlje uz temu Klimatske promjene. Učenici će na datu temu osmisliti zanimljive radove (prezentacije, crteže, kolaže i dr.) koje će podijeliti s nama. Sve radove objaviti ćemo na službenoj stranici www.obz-zastita-prirode.hr  i na Facebook stranici Zaštita prirode Osječko – baranjske županije.
Ukoliko se netko želi priključiti od ostalih učenika iz drugih škola ili nečije dijete ima neki zanimljivi rad ili  crtež, može nam poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript mi ćemo ga rado uz dopuštenje roditelja objaviti.
 
#čuvajokoliš  #čuvajprirodu #čuvajzdravlje #ostanidoma
 
Fotografije OBŽ: Akcija čišćenja u Kopačkom ritu 2018.


 

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.