image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Ispis
E-mail
FOTO NATJEČAJ ˝BIOLOŠKA RAZNOLIKOST OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE˝

„ Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje“

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) s ciljem da se poveća razumijevanje i svijest o biološkoj raznolikosti. Na taj dan 1993. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou na kojoj je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD).  Hrvatska se kao potpisnica Konvencije pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zaštite prirode. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.


Svake godine međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se pod drugim sloganom. Ovogodišnji slogan je „ Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje“.

Cilj teme je poticanje znanja i širenje svijesti javnosti  o zdravoj prehrani , zdravlju i  biološkoj raznolikosti ekosustava. Tema također slavi raznolikost koju pružaju naši prirodni sustavi za ljudsko postojanje i dobrobit na Zemlji, istodobno pridonoseći drugim ciljevima održivog razvoja, uključujući ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu, obnovu ekosustava ,čistu vodu i Zemlju bez gladi.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ u suradnji sa Javnom ustanovom PP Kopački rit raspisuje  foto natječaj na temu : ˝Biološka raznolikost Osječko – baranjske županije˝.

Opći uvjeti natječaja:

•    Sudionici natječaja mogu biti svi građani bez obzira na dob
•    Maloljetni građani su dužni uz prijavu  dostaviti pismenu suglasnost roditelja s potpisom  kako bi se njihove  fotografije mogle objaviti javno s imenom i prezimenom
•    Zadatak je fotografirati bogatstvo prirodnog svijeta Osječko – baranjske županije
•    Svaki sudionik može poslati isključivo jednu fotografiju na natječaj i to u digitalnom obliku
•    Minimalna veličina fotografija treba biti najmanje 150 DPI, dopuštena veličina datoteke je najviše 8 MB, a dopušteni format je JPG
•    Datoteka fotografije treba biti potpisana: ime i prezime autora, naziv fotografije i mjesto gdje je snimljena
•    Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji
•    Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do te mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja
•    Svaki od sudionika natječaja prijavljuje isključivo svoje fotografije i preuzima odgovornost za sadržaj
•    Autorsko pravo – autor slanjem fotografije na natječaj daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljenu fotografiju u svrhu promocije
•    Samim sudjelovanjem na natječaju sudionici pristaju na objavu imena i prezimena

Uz fotografije za natječaj poslati osobne podatke (ime , prezime, adresa i broj telefona)  na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Krajnji rok za slanje fotografija je (nedjelja) 26. svibnja 2019. godine.


Odabir pobjednika

Od ukupnog broja pristiglih fotografija odabrati ćemo tri najkreativnije i nagraditi zanimljivim nagradama koje daruje JUPP Kopački rit.

Nagrade:

1. nagrada  -  Vožnja brodom za dvije osobe u Parku prirode Kopački rit i 1x fotomonografija Kopačkog  rita
2. nagrada  -  Vožnja brodom za dvije osobe u PP Kopački rit
3. nagrada  -  Fotomonografija Kopačkog rita

Dobitnici će biti obaviješteni telefonskim putem u ponedjeljak 27 svibnja. Nagrade ćete moći podići  na štandu Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije na Danu otvorenih vrata županije koji će se održati 27. svibnja od 10:00 do 15:00 na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

 

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.