image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

PDF
Ispis
E-mail
SVJETSKI DAN PTICA SELICA


#WorldMigratoryBirdDay #zaštitimoptice #plastika #2019

Svake godine drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!"
Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija). Širom svijeta organiziraju se različita događanja s temom promatranja ptica, a ove godine JU za zaštitu prirode OBŽ  sudjeluje u prezentaciji radova o pticama koje su pripremili učenici OŠ ˝Grigor Vitez˝ iz Osijeka. Učenici su dobili zadatak kada su posjetili Riječnu školu (Aljmaški rit) dok je još bila u izradi da se podijele u grupe, i svaka grupa je dobila napraviti prezentaciju  o pticama selicama koje obitavaju na području Osječko – baranjske županije koju će predstaviti na Svjetski dan ptica selica.

Učenici su nas iznenadili sa svojim radovima, znanjem i kreativnosti o pticama. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je plastično zagađenje, stoga smo im odlučili pokloniti eko krpene vrećice koje su nam donirali iz udruge ˝Ospera˝, kršene vrećice trebale bi zamijeniti plastične vrećice. Svaki sudionik prezentacije za nagradu je dobio bojanku o pticama čapljama koju smo izradili preko projekta COPP MDD  a školsku knjižnicu obogatili smo fotomonografijom ˝Živi Dunav˝ koja je također produkt prekograničnog projekta sa Srbijom. Nakon prezentacija radova, učenici su imali priliku gledati kroz teleskop (COOP MDD) i dvogled i time naučili kako se promatraju ptice u prirodi.

 

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.