image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Ispis
E-mail
Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se svakog 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta, a ovogodišnji dan obilježava se pod sloganom “Zaštitimo naše vrste”.
Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.


                                                                                                                                       
Dodjela Zelenih povelja  Osječko – baranjske županije                                                                                       

"Zelena povelja Osječko-baranjske županije", javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije dodjeljuje se povodom Dana planete Zemlje. Svečana dodjela održana je 24. travnja, a župan Ivan Anušić uručio je Zelenu povelju Udruzi Osječki permakulturni aktivisti (Ospera) iz Osijeka za izuzetnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti i promicanju potrebe zaštite okoliša među građanima, Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana Osijek za Eko klub Magnolija i Dječjem vrtiću Zvončić iz Našica za izuzetnu djelatnost u stručnom i pedagoškom radu na odgoju i obrazovanju djece u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša te Odredu izviđača „Iovallios“ iz Valpova za iznimnu djelatnost u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša i promicanju potrebe zaštite okoliša.

- Svi ovogodišnji dobitnici su mladi ljudi, vrtići, osnovnoškolci, izviđači. Tako maleni već imaju svijest o važnosti očuvanja i zaštite okoliša, što će im svakako pomoći kad odrastu – rekao je župan.  

Potaknuti snažnim motivima da svatko treba dati svoj doprinos zaštiti i poboljšanju svakodnevnog života uz poruku da prirodu čuvamo i volimo, članovi  Udruge Ospera osmislili su posebne projekte koji upravo to sadrže. Jedan od takvih projekata je Solidarna i ekološka tržnica Osijek, koji provode već sedmu godinu i kojim spajaju lokalne ekološke proizvođače izravno s kupcima. Projekt se zasniva na očuvanju okoliša, cirkularne ekonomije, održivog razvoja i socijalnog poduzetništva. Riječ je isključivo o proizvođačima s ekološkim certifikatom. Još jedan izniman projekt je prikupljanje, čuvanje i multipliciranje starog autohtonog sjemena. Svake godine u veljači „osperaši“ organiziraju okupljanje svih zaljubljenika u stare sorte.

Djeca iz Eko kluba Magnolija, OŠ Frana Krste Frankopana Osijek rade brojne aktivnosti, kreativno zbrinjavaju otpad, uzgajaju ali i konzumiraju voće i povrće iz svog školskog biovrta. U suradnji s drugim institucijama sudjeluju u projektima, poput akcija čišćenja i zaštite rijeke Drave.

Dječji vrtić „Zvončić“ u Našicama smješten je u parku Pejačević koji im omogućava odličnu interakciju s prirodnim okruženjem. Bogatstvo raznolikosti biljnih vrsta, ptica, kukaca, livada, stalni su izvor ideja za najraznovrsnije aktivnosti. Tako mali sudjeluju u održavanju voćnjaka i povrtnjaka, cvjetnim sadnicama ukrašavaju vrtić, sade i beru začinsko bilje koje se koristi u njihovoj hrani, biološki otpad odlažu u kompostište. U vrtiću posebno napominju da se djeca potiču na aktivno sudjelovanje u životu zajednice ali i razvijanje i odgovornost prema prirodi, samome sebi i prijateljima.

Od 1975. godine u Valpovu djeluje Odred izviđača „Iovallios“ s ciljem promicanja i unaprjeđivanja naobrazbe i odgoja djece i mladih za snalaženje u prirodi i njezinog očuvanja. Mladi stječu izviđačka znanja u orijentaciji, kartografiji, topografiji, promatranju, izradi skloništa, dizanju šatora, obilježavanja Dana planete Zemlje s nizom posebnih sadržaja te organiziraju eko radionice kroz koje je prošlo više od 500 mladih. Ipak ono što je posebno važno istaknuti je da se djeca i mladi druže u ponekad zahtjevnim uvjetima u prirodi koju treba razumjeti i voljeti i kroz svladavanje niza vještina važnih za boravak u njoj.

Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ ima odličnu suradnju  sa dobitnima Zelene povelje kroz razne projekte i radionice koje su vezane za zaštitu prirode i okoliša.

- Djeca kao dobitnici Zelene povelje su nam vrlo važni, jer će oni svoja znanja i iskustva prenositi svojim vršnjacima i svojoj zajednici - istaknuo je župan Anušić. 

 

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.