image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Regionalno izumrle svojte RU

Iris  variegata L. Šarena  perunika

Iris variegata je rijetka biljka jugoistočno-europskog flornog elementa. Kod nas raste uglavnom na travnjačkim površinama. Razmnožava se vegetativno i sjemenom. Populacije nisu velike, ali su veoma bujne i vitalne te za sada ne pokazuju znakove smanjivanja. Zaštitne mjere nisu poduzimane, ali glede stabilnosti populacije za sada nisu ni potrebne. Neodgovarajuće održavanje na području spomenika prirode Biljsko groblje dovelo je do izumiranja vrste.

 

Caldesia parnassifolia L. Kaldezija


Caldesia parnassifolia je vodena trajnica, uglavnom kratke stabljike i s podankom. Svi listovi su bazalni,plutaju ili dolaze i u zraku,ovisno o dubini vode koju nastanjuju. Lisne peteljke su duge u vodenih oblika nešto kraće u zračnih,te sadrže spužvasti aerenhim. Oblikom su ovalni ili elipsasto, srcaste do polusrcaste baze plojke, veličine do 6x4cm. Cvijetovi su dvospolni, s oko 3mm dugim lapovima i 5-7mm dugim laticama bijele boje. Cvijetovi grade grozdove ili metlice. Prašnika ima šest, aplodnih listova 5-10 svaki sa po jednim sjemenim zametkom. Načlaze se u jednom pršljenu i nisu međusobno srasli. Plodovi nalikuju koštunici, s tvrdim egzokarpom, nakrivo su jajoliki i glatki sa 3-5 longitualnih rebara s leđne strane.

 

Cyperus glaber L. goli oštrikCyperus glaber jednogodišnja, 10-50cm visoka biljka, s nitastim korjenjem. Stabljika je trobridna, s jedne strane žljebasta, a nosi malo listova u donjem dijelu. Rukavci su crvenoosmeđi. Listovi su stabljike široki 2-4mm, plosnati i dugo suženi.
Cvat ima 3-5 ovojna lista koji su vodoravno odmaknuti ili savijeni unatrag, a znatno suženi od cvijeta. Cvat se sastoji od 3-8 zraka,dugih najviše 6cm. Klasovi su sastavljeni od mnogo klasića, polukuglastih ili jajastih, promjera 1-2 cm. Klasići su međusobno približeni, linearno produženi,šiljasti, dugi 7-15 mm, široki 2 mm, sa 16 cvijetova-24 cvijeta. Os cvata je usko okriljena. Pljevice su rahlo razmještene, jajaste, s vrlo kratkom osatim nastavkom, na hrptu sa širokom zelenom prugom, smeđe ili svijetle, sa 7-9 žila, rubova više il manje bjelkasto končastih.

 

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.