image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije
Ispis
E-mail
04
Srp
Završna konferencija Coop MDD projekta - Bad Radkersburg, Austrija
Autor Damir Mihalička

Od 27. do 28. lipnja u Austriji , održana je završna konferencija projekta Coop MDD. Svi projektni partneri i više od 100 predstavnika drugih institucija i organizacija  okupili su se u Bad Radkersburgu   kako bi proslavili proglašenje doline donje Mure za UNESCO rezervat biosfere posljednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svijetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav".
Prije službene konferencije, partneri projekta Coop MDD održali su posljednji projektni sastanak, sažimajući sva postignuća i finalizirajući Sporazum o suradnji koji je potpisan sljedećeg dana u sklopu ceremonije zatvaranja. Također, prije konferencije održan je tehnički sastanak nacionalnih kontaktnih točaka TBR MDD-a u pet država, na kojem su članovi raspravljali o pripremi pentalateralne nominacije za prvi svjetski rezervat biosfere u pet država Mura-Drava-Dunav.

 
03
Ruj
Ispadanju Bijele rode iz gnijezda
Autor Administrator


Dana 02.rujna 2014. godine, u Javnu ustanovu, zaprimiljen je poziv o ispadanju Bijele rode ( Ciconia ciconia) iz gnijezda, pri čemu joj je ozlijeđena noga i kljun. Kako bi utvrdili ozbiljnost ozlijede, stručna voditeljica i ravnatelj Javne ustanove uputili su se na mjesto gdje je roda smještena. S obzirom na ozbiljnost ozlijede, rodu smo prevezli u prihvatilište za ozlijeđene životinje u Ruščicu kod Slavonskog broda. Po zaprimanju u prihvatilište roda je pregledana od strane ovlaštenog veterinara, koji je utvrdio da je roda ozbiljno ozlijeđena, te upozorio na dugotrajniji oporavak.

 
Ispis
E-mail
27
Lip
Međunarodni dan Dunava , 29.06.
Autor Administrator

Dunav je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija rijeka u Europi, te najduža rijeka u Europskoj uniji (dužina 2857 km (u Hrvatskoj 188 km). Dunav je kroz povijest, a i danas, uvijek bio važan međunarodni plovni put koji teče kroz ili čini granicu deset država, a to su redom od izvora prema ušću: Njemačka ,Austrija ,Slovačka, Mađarska , Hrvatska , Srbija , Bugarska , Rumunjska , Moldova i Ukrajina.
U riječni sustav Dunava spada i devet drugih država: Italija ,Poljska, Švicarska ,Češka ,Slovenija , Bosna i Hercegovina , Crna Gora, Makedonija i Albanija. Dunav nastaje sutokom dvaju izvorišnih tokova na istočnim padinama Schwarzwalda. Veći od njih, Brege, izvire na visini od 1078 m; nakon 48,5 km sastaje se s Brigachom (dug 43 km) kraj Donaueschingena (na 680 m visine), odakle rijeka teče pod nazivom Dunav.

 
PDF
Ispis
E-mail
27
Stu
PREMJEŠTANJE GNIJEZDA BIJELE RODE
Autor Makis

Na zamolbu RJ Pekara Papuk d.d. iz Našica, na čijem dimnjaku centralnog grijanja (koji je u funkciji prilikom grijanja pogona pekare) Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je rješenje kojim se dopušta premještanje gnijezda bijele rode s dimnjaka na najbližu pogodnu lokaciju.
Sukladno uputama koji su dobili djelatnici RJ Pekare Papuk d.d. izvršili su premještanje gnijezda na  platformu.
Kako bi utvrdila poštivanje izdanog Rješenja, stručna voditeljica Ivana Buzuk,dipl.ing., dana 24. studenog 2014. (ponedjeljak) izvršila je neposredni nadzor području. Provedenim nadzorom, utvrđeno je da su se uvjeti Ministarstva u potpunosti poštovali prilikom podizanja platforme na kojoj se gnijezdo bijele rode nalazi.

 

 

 

 

 

 

Ažurirano Četvrtak, 27 Studeni 2014 15:21
 
12
Srp
UNESCO proglasio prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav
Autor Administrator

Prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske 11. srpnja 2012.g. UNESCO proglasio na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa 'Čovjek i biosfera' koji se od 9. do 13. srpnja 2012. održava u sjedištu UNESCO-a u Parizu.
Nakon više od 30 godina, proglašen je drugi rezervat biosfere u Hrvatskoj (nakon planine Velebit 1977. godine). Površina rezervata u Hrvatskoj iznosi 395 860,7 ha i proteže se kroz 6 sjevernih hrvatskih (Međimurska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska) županija.
Obilježava ga veliko bogatstvo i raznolikost vodenih i močvarnih staništa (sprudovi, mrtvi rukavci, strme obale, poplavne šume i dr.) te biljnih i životinjskih vrsta posebice ptica i riba.

Više na stranici www.dzzp.hr

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 30

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.