image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza Erdut



Get the Flash Player to see this player.

Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije
Ispis
E-mail
22
Svi
FOTO NATJEČAJ ˝BIOLOŠKA RAZNOLIKOST OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE˝
Autor Damir Mihalička

„ Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje“

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) s ciljem da se poveća razumijevanje i svijest o biološkoj raznolikosti. Na taj dan 1993. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou na kojoj je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD).  Hrvatska se kao potpisnica Konvencije pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zaštite prirode. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

 
03
Ruj
Ispadanju Bijele rode iz gnijezda
Autor Administrator


Dana 02.rujna 2014. godine, u Javnu ustanovu, zaprimiljen je poziv o ispadanju Bijele rode ( Ciconia ciconia) iz gnijezda, pri čemu joj je ozlijeđena noga i kljun. Kako bi utvrdili ozbiljnost ozlijede, stručna voditeljica i ravnatelj Javne ustanove uputili su se na mjesto gdje je roda smještena. S obzirom na ozbiljnost ozlijede, rodu smo prevezli u prihvatilište za ozlijeđene životinje u Ruščicu kod Slavonskog broda. Po zaprimanju u prihvatilište roda je pregledana od strane ovlaštenog veterinara, koji je utvrdio da je roda ozbiljno ozlijeđena, te upozorio na dugotrajniji oporavak.

 
PDF
Ispis
E-mail
13
Svi
SVJETSKI DAN PTICA SELICA
Autor Administrator


#WorldMigratoryBirdDay #zaštitimoptice #plastika #2019

Svake godine drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!"
Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija). Širom svijeta organiziraju se različita događanja s temom promatranja ptica, a ove godine JU za zaštitu prirode OBŽ  sudjeluje u prezentaciji radova o pticama koje su pripremili učenici OŠ ˝Grigor Vitez˝ iz Osijeka. Učenici su dobili zadatak kada su posjetili Riječnu školu (Aljmaški rit) dok je još bila u izradi da se podijele u grupe, i svaka grupa je dobila napraviti prezentaciju  o pticama selicama koje obitavaju na području Osječko – baranjske županije koju će predstaviti na Svjetski dan ptica selica.

 
PDF
Ispis
E-mail
27
Stu
PREMJEŠTANJE GNIJEZDA BIJELE RODE
Autor Makis

Na zamolbu RJ Pekara Papuk d.d. iz Našica, na čijem dimnjaku centralnog grijanja (koji je u funkciji prilikom grijanja pogona pekare) Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je rješenje kojim se dopušta premještanje gnijezda bijele rode s dimnjaka na najbližu pogodnu lokaciju.
Sukladno uputama koji su dobili djelatnici RJ Pekare Papuk d.d. izvršili su premještanje gnijezda na  platformu.
Kako bi utvrdila poštivanje izdanog Rješenja, stručna voditeljica Ivana Buzuk,dipl.ing., dana 24. studenog 2014. (ponedjeljak) izvršila je neposredni nadzor području. Provedenim nadzorom, utvrđeno je da su se uvjeti Ministarstva u potpunosti poštovali prilikom podizanja platforme na kojoj se gnijezdo bijele rode nalazi.

 

 

 

 

 

 

Ažurirano Četvrtak, 27 Studeni 2014 15:21
 
12
Srp
UNESCO proglasio prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav
Autor Administrator

Prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske 11. srpnja 2012.g. UNESCO proglasio na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa 'Čovjek i biosfera' koji se od 9. do 13. srpnja 2012. održava u sjedištu UNESCO-a u Parizu.
Nakon više od 30 godina, proglašen je drugi rezervat biosfere u Hrvatskoj (nakon planine Velebit 1977. godine). Površina rezervata u Hrvatskoj iznosi 395 860,7 ha i proteže se kroz 6 sjevernih hrvatskih (Međimurska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska) županija.
Obilježava ga veliko bogatstvo i raznolikost vodenih i močvarnih staništa (sprudovi, mrtvi rukavci, strme obale, poplavne šume i dr.) te biljnih i životinjskih vrsta posebice ptica i riba.

Više na stranici www.dzzp.hr

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 29

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.