image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

„ Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje“

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) s ciljem da se poveća razumijevanje i svijest o biološkoj raznolikosti. Na taj dan 1993. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou na kojoj je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD).  Hrvatska se kao potpisnica Konvencije pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zaštite prirode. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

 


#WorldMigratoryBirdDay #zaštitimoptice #plastika #2019

Svake godine drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!"
Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija). Širom svijeta organiziraju se različita događanja s temom promatranja ptica, a ove godine JU za zaštitu prirode OBŽ  sudjeluje u prezentaciji radova o pticama koje su pripremili učenici OŠ ˝Grigor Vitez˝ iz Osijeka. Učenici su dobili zadatak kada su posjetili Riječnu školu (Aljmaški rit) dok je još bila u izradi da se podijele u grupe, i svaka grupa je dobila napraviti prezentaciju  o pticama selicama koje obitavaju na području Osječko – baranjske županije koju će predstaviti na Svjetski dan ptica selica.

 

Riječna škola, koja je sastavni dio projekta pod nazivom Prekogranični program upravljanja planiranim penta – državnim Rezervatom biosfere ˝Mura – Drava – Dunav˝, financiran iz poziva Interreg Danube Transnacional Programme, otvorena je 07.svibnja 2019. u Sarvašu. Partneri na projektu su predstavnici zaštićenih područja iz pet zemalja: Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske (Koprivničko – križevačka, Virovitičko – podravska i Osječko – baranjska županija). Na otvorenju škole sudjelovala su djeca iz dječjeg vrtića ˝Ribica˝ i učenici OŠ ˝Ljudevita Gaja˝ PŠ Sarvaš.  Vrijednost ovog projekta je 2,154.000 Eura, od čega aktivnosti Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ iznose 100.000 Eura. U svakoj od zemalja odabrana su pilot područja na kojima će se provoditi aktivnosti edukacije posjetitelja, a svima je zajednička Riječna škola na otvorenom.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 50

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske  županije u skladu s zakonom. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.


31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425
Fax: 00385-31-200-409

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

Žiro račun:2500009-1102169672
OIB: 79276999206

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.