image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Obnova močvarnih područja u srednjem Podunavlju

U organizaciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek danas (19. svibnja 2022. godine) otvorena je 9. Međunarodna konferencija „Voda za sve“. Uz Osječko-baranjsku županiju kao glavnog pokrovitelja, pokrovitelji Konferencije su zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska akademija tehničkih znanosti, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Osijek.

 

Povodom Dana planeta Zemlje održana je radionica za izradu biljnog terarija PLAN(e)T koju je predvodila Valentina Pop predsjednica udruge Moss art.

Biljni terarij ili vrt u boci je minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude. Pri izradi je važno odlučiti o vrsti terarija. Postoje otvoreni terariji (za uzgoj sukulenata i kaktusa) i zatvoreni terariji (za biljke koje vole dosta vlage). Pri odabiru biljaka za terarij, potrebno je uskladiti veličinu biljke, te njezinu potrebu za prostorom. Preporučuje se odabir manjih biljka, te onih koje neće prerasti prostor unutar staklene posude. Kako bi terarij izgledao što ljepši i bogatiji, biraju se biljke različite visine, oblika i boje.

 

"Uložimo u našu Zemlju"

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta aktivnostima kojima se želi potaknuti ljude na akciju kako bi očuvali svoj dragocjeni dom, a ove godine slogan je "Uložimo u našu Zemlju" s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

 

Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka izradili su kreativne instalacije u obliku papirnatih vrećica koje će služiti za odlaganje plastičnih boca. Instalacije će biti izložene u knjižnici na Pravnom Fakultetu Osijeku/Zelena pravna klinika, u holu osnovnih eko škola OŠ Bilje i OŠ Frana Krste Frankopana iz Osijeka.

 

Izvršen je nadzor i monitoring Perivoja J.J.Strossmayera u Đakovu kako bi utvrdili prisutnost crvene vjeverice (Sciurus vulgaris).
Stručna služba nije utvrdila prisutnost crvene vjeverice (Sciurus vulgaris) na području perivoja, ali je utvrđena prisutnost ovih vrsta ptica: gavran  (Corvus corax), velika sjenica (Parus major),vrabac (Passer domesticus),češljugar (Carduelis carduelis), škanjac (Buteo buteo), siva vrana (Corvus cornix), brgljez (Sitta europaea), veliki djetlić (Dendrocopos major), golub grivnjaš (Columba palumbus), gačac (Corvus frugilegus), zeba (Fringilla coelebs), crvenoglavi djetlić (Dedrocopos medius).

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 45

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.