image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Obnova močvarnih područja u srednjem Podunavlju

U organizaciji Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije danas (28. travnja 2021. godine) otvorena je Šumska poučna staza Kolođvar. Riječ je o projektu na području općina Antunovac i Čepin, vrijednom 450.000,00 kuna koji je u cijelosti financiran od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

 

"Zelenu povelju Osječko-baranjske županije", najviše županijsko javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša, danas je župan Ivan Anušić svečano uručio ovogodišnjim dobitnicima, a to su:

Udruga studenata biologije ZOA
doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko
Udruga PLANTaža Osijek

Više na LINKU.

 

Na području Regionalnog parka Mura – Drava djelatnici stručne službe JU za zaštitu prirode OBŽ uočili su biljku kockavicu (Fritillaria meleagris) iz porodice ljiljana.

Kockavica je privlačna biljka koja zbog svoje ljepote predstavlja pravi ukras proljetnih livada. U rano proljeće ona se razvija iz lukovice i može narasti do 30 cm visine. Njezina tanka stabljika na vrhu nosi cvijet, ispod kojeg je naizmjenično poredano nekoliko dugih i uskih listova. Cvjetovi su građom tipični za porodicu ljiljana (Liliaceae), ali su oblikom i bojom specifični: veliki su i teški zbog čega vise te su crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama. Ove šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu - kockavica. Cvjetovi su uglavnom pojedinačni, no ponekad ih se na jednoj stabljici može pronaći dva ili više. Pojavljuju se tijekom ožujka i travnja, a oprašuju ih bumbari i pčele. Osim sjemenkama, koje se razvijaju u uspravnim plodovima tobolcima, kockavica se može razmnožavati i vegetativno odnosno lukovicama.

 


Danas na izletištu Stara Drava (Josipovac) u sklopu provedbe projekta Stara Drava Josipovac 2 čiji je nositelj Športski ribolovni klub Linjak obilježili smo Dan Planeta Zemlje.
Tema 51. Dana planeta Zemlje za 2021 g. glasi „Restore Our Earth“ (Obnovimo našu Zemlju), a namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas.
U sklopu projekta organizirana je radionica za djecu ˝Spasimo naš Planet˝

 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 45

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.