image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Obnova močvarnih područja u srednjem Podunavlju


Međunarodni etno susreti Dunav – Drava tradicionalno se održavaju svake godine i na njima lokalno stanovništvo pokazuje svoju bogatu kulturnu baštinu. To je zbiljsko mjesto okupljanja naroda koji žive uz Dunav i Dravu. Bogata ponuda lokalnih jela, pića, narodnog stvaralaštva, suvenira, autohtonih poljoprivrednih proizvoda, običaja, plesa i pjesme okuplja veliki broj ljudi koji žive u području uz ove dvije europske rijeke. Sudionici pokazuju koliko toga imaju zajedničkog , ali pokazuju i bogatstvo u različitosti. Uloga etno sajma je sačuvati, zaštititi i njegovati kulturnu i prirodnu baštinu Podunavlja.

 

Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP) usvojen je 5. lipnja 1972. na Konferenciji u Stockholmu. Zahvaljujući tome, 5. lipnja se u više od 140 zemalja svijeta obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, a ovogodišnja tema posvećena je obnovi ekosustava na čijim se resursima temelji društveni i gospodarski napredak čovječanstva te zdravlje i dobrobit ljudi.

U organizaciji Zelene pravne klinike Pravnog fakulteta Osijek, održana je tribina povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Moderatorica ove tribine bila je doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko, zamjenica voditelja Zelene pravne klinike Pravnog fakulteta Osijek, a sve nazočne u Vijećnici i online uvodno je pozdravila doc. dr. sc. Dunja Duić, prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Pravnog fakulteta Osijek.

 

Na području Regionalnog parka Mura - Drava, proveden je izlov (inventarsko uzorkovanje) ribe na lokacijama, Stara Drava - Sarvaš, Stara Drava - Bijelo Brdo. U prikupljanju i izlovu riba sudjelovali su prof. dr. sc. Anđelko Opačak, doc. dr. sc. Dinko Jelić, izv. prof. dr. sc. Siniša Ozimec (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek).

 

U organizaciji Turističke zajednice općine Bilje s učenicima trećeg razreda OŠ Bilje obišli smo naš Spomenik prirode u Bilju - Biljsku stepu - jednu od najvećih i rijetkih stepolikih livada u Hrvatskoj i park ispred dvorca princa Eugena Savojskog.

Stepolika livada na mjesnom groblju u Bilju jedna je od zadnjih stepolikih travnjačkih površina u Hrvatskoj. Zbog jedinstvene i raznolike flore te prisutnosti rijetkih i ugroženih biljnih vrsta, biljska je stepa još 2001. godine zaštićena kao spomenik prirode, a kao rijedak tip staništa uvrštena je u nacionalnu ekološku mrežu NATURA 2000.

 

Danas na Izletištu Stara Drava u Josipovcu obilježili smo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj koji se  tradicionalno obilježava 22. svibnja. Obilježavanju su prisustvovali djeca Dječjeg vrtića Osijek podcentar Josipovac , Športski ribolovni klub Linjak iz Josipovca, a školu u prirodi s djecom predvodili su udruga studenata biologije ZOA i djelatnici JU za zaštitu prirode OBŽ.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj MEĐUNARODNIM DANOM BIORAZNOLIKOSTI kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kada je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio DANOM ZAŠTITE PRIRODE U HRVATSKOJ.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 45

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.