image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Obnova močvarnih područja u srednjem Podunavlju

Povodom Međunarodnog Dana rijeke Drave JU za zaštitu prirode OBŽ raspisuje foto natječaj ˝Živjeti s Dravom˝.

 

Dragi ljubitelji šišmiša,
 
Muzej likovnih umjetnosti, Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ i Udruga studenata biologije ZOA , uložili su mnogo truda  da uz provedbu epidemioloških mjera obilježe ovu tradicionalnu noć posvećenu našim najdražim noćnim letačima.
 
U čast šišmišima organizirati će se radionica na otvorenom ˝Glineni šišmiši˝ koju će predvoditi muzejski kustosi pedagozi iz Muzeja likovnih umjetnosti i edukacija o šišmišima u ˝strašnom podrumu˝ gdje će djelatnici JU za zaštitu prirode OBŽ i studenti biologije otkriti tajne podruma gdje žive šišmiši.
Noć šišmiša započinje 21. rujna 2021. u 17.00 sati na adresi Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku (Europske avenije 9, Osijek)  a završava u 19.00 sati.
 
Molimo sve ljubitelje šišmiša koji žele sudjelovati na radionici da se prijave na e-mail muzejske kustosice pedagoginje Kristine Delalić Vetengl  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript najkasnije do 17. rujna 2021.

 


U sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave i obilježavanja Međunarodnog dana Dunava,  organizirana je trodnevna regata na kojoj se veslalo, istraživalo, učilo i zabavljalo.
Iako je zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja TID regata  otkazana, prvenstveno zahvaljujući naporu, pomoći i angažmanu „Kajak Kanu kluba Aljmaš“ uspješno je organizirana TID regata kroz hrvatski dio Dunava te su veslači, avanturisti i rekreativci i u ovoj izazovnoj godini ipak imali priliku zaveslati Dunavom. Ovogodišnja regata održana je od 02.07. do 04.07.2021., startajući iz Batine, sa stanicama u Aljmaš i Borovu sve do Iloka. Svaka etapa iziskivala je 40-ak kilometara zabavnog veslanja u kajaku ili kanuu. U Aljmašu, Borovu i Iloku za sve veslače i posjetitelje bio je pripremljen zabavno - edukativni program, večera i osvježenje. Program u Aljmašu se sastojao od različitih edukativnih radionica: predstavljanja  zbornika "Voda za sve" Mirne Habude-Stanić s PTFOS-a, slikarske kolonije u realizaciji udruga i Muzeja likovnih umjetnosti, postavljanje Rimskog tabora i predstavljanje rimskih jela u organizaciji Instituta za arheologiju s DANUBEPARKS-om, tečaj samogradnje čamca, izrada torbi od stare tkanine i prepoznavanje biljnih životinjskih vrsta u organizaciji prof. Zorice Pichler te radionice paljenja vatre na različite načine, snalaženje pomoću kompasa, podizanja kampa, vezanje čvorova i penjanje na drvo uz pomoć užeta u realizaciji Udruge izviđača Slavonski Hrast i Družine izviđača Štekavac Bilje).

 

Projektni partneri uputili su se na jadransku obalu promovirati projekt ˝Zelene staze Dunava i Drave˝, počastiti turiste slavonsko – baranjskim delicijama.
Gdje odsjesti, što piti i jesti, te kakav je sadržaj za one koji traže aktivniji odmor ili boravak u prirodi u istočnoj Hrvatskoj - bila su samo neka od čestih pitanja koja su zanimala posjetitelje štanda Zelenih staza Dunava i Drave.
Grad Rovinj je bio prva postaja, na kojoj su projektni partneri predstavili dosadašnje rezultate projektnih aktivnosti i informirali mnogobrojne turiste o svemu što mogu posjetiti na novouređenom potezu od Belišća do Erduta, ali i u ostatku Osječko-baranjske županije, zatim Zadru i zadnja postaja je bila u Dubrovniku gdje se orilo Stradunom na promotivnim štandu projekta Zelene staze Dunava i Drave, ˝Dunave, Dunave, kraj tebe mi srce moje ostade˝. Pjesma je ispred palače Sponza i Orlandovog kipa privukla brojne turiste koji su bili iznenađeni turističkim mogućnostima i kapacitetima koje su im projektni partneri predstavili kroz tiskane promotivne materijale, video sadržaje, uz birani djelić eno i gastro ponude istoka Slavonije. Većina turista koji su se zaustavljali pred štandom Zelenih staza dolazili su iz Poljske, SAD-a, Francuske, Ukrajine… 

 


U Velikoj županijskoj vijećnici sudjelovali smo na radionici koja se provodi za potrebe izrade Plana upravljanja biljnom invazivnom vrstom – cigansko perje (Asclepias syriaca L.) koji se izrađuje u sklopu projekta „Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta“ koji se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Uprava za zaštitu prirode. Vita projekt d.o.o. izrađivač je predmetnog Plana upravljanja.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 45

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.