image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.


Povodom Međunarodnog Dana rijeke Drave JU za zaštitu prirode OBŽ raspisuje foto natječaj pod nazivom Živjeti s Dravom!

Cilj foto natječaja je pokazati ljepotu i jedinstvenu biološku raznolikost rijeke Drave,  te  na taj način osvijestiti potrebu bolje zaštite i osigurati održivi razvoj Europske Amazone.

 


Kao dio projekta Zelene staze Dunava i Drave, općina Erdut i grad Belišće, uz pomoć Kreativne agencije Adverta, od 10. do 12. srpnja realizirali su istraživački kamp za mlade.
Nakon uspješnog kampa u Aljmašu, odmorište Drava u Bistrincima pored Belišća, bilo je mjesto susreta 80ak mladih osoba koje su odlučile provesti vikend u prirodi. Kroz 3 dana sudionicima kampa je ponuđen zanimljiv edukativno – zabavni program.  Uz poštivanje epidemioloških preporuka sudionici su odslušali zanimljiv Okrugli stol na temu „Zero Waste Life“ koji je ispred udruge Zeleni Osijek vodila Kristina Kovačević, magistrica zaštite prirode. Uz Okrugli stol sudionici su sudjelovali na nekoliko radionica koje su bile usmjerene na ekologiju i održivi turizam (postavljanje kampa i šatora, paljenja vatre na različite načine, izrada i snalaženja pomoću kompasa, recikliranja papira, prepoznavanje biljnih vrsta te promatranja ptica i zvijezda), radionice su provodili iskusni članovi Udruge izviđača „Slavonski Hrast“ Osijek. Najviše oduševljenja je izazvala radionica vožnje kanuom koju su proveli članovi Extreme Team Baraber. Vrući srpanjski dan bio je idealan za vožnju trenažnim kanalom. Velikom broju dionika to je bio prvi susret s kanuom, ali vjerujemo da nije zadnji. Subotnji program zaključio je Stjepan Schönberger, ispred planinarskog društva Zanatlija Osijek, koji je održao radionicu „Pripreme za odlazak u prirodu“ u kojoj je sudionicima objasnio predradnje za siguran odlazak u prirodu te prezentirao najčešće probleme koji se mogu dogoditi u prirodi te kako na njih reagirati.

 


Tromjesečni foto natječaj kulminirao je izložbom i nagrađivanjem najboljih fotografija ptica na području uz Dunav i Dravu u općini Erdut i gradu Belišću.
Kao dio promotivnih aktivnosti projekta Zelene staze Dunava i Drave proveden je veliki foto natječaj koji je bio otvoren od 01. travnja do 30 lipnja 2020. godine. Na natječaju su mogli sudjelovati svi zainteresirani pod uvjetom da fotografije koje prijavljuju budu snimljene u općini Erdut ili gradu Belišću. Motivi na fotografijama su bile ptice koje se nalaze u navedenim područjima.
Na natječaj je prijavljeno mnoštvo fotografija, a od pristiglih fotografija 25 je zadovoljavalo propozicije natječaja i ušle su u konkurenciju za nagradu. Odlučivanje o najboljim fotografijama ostavljeno je posjetiteljima stranice Zelene staze Dunava i Drave koji su odabrali dvije najbolje fotografije čije su autorice osvojile vikend za dvoje uz pratnju lokalnog vodiča u općini Erdut i gradu Belišću. Nagrađene fotografije su „Kanal Topolik“ autorice Katarine Arlavi te „U susret zalasku“ autorice Marije Andrijin.
Završna aktivnost natječaja bila je izložba koja se održala 11. srpnja 2020. u dvorištu Stare pekare u sklopu manifestacije Večer vina i umjetnosti. Na izložbi je izloženo 10 fotografija koje su odabrane od strane žirija sastavljenog od predstavnike općine Erdut, grada Belišća i Kreativne agencije Adverta.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 57

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.