image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Dunav je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija rijeka u Europi, te najduža rijeka u Europskoj uniji (dužina 2857 km (u Hrvatskoj 188 km). Dunav je kroz povijest, a i danas, uvijek bio važan međunarodni plovni put koji teče kroz ili čini granicu deset država, a to su redom od izvora prema ušću: Njemačka ,Austrija ,Slovačka, Mađarska , Hrvatska , Srbija , Bugarska , Rumunjska , Moldova i Ukrajina.
U riječni sustav Dunava spada i devet drugih država: Italija ,Poljska, Švicarska ,Češka ,Slovenija , Bosna i Hercegovina , Crna Gora, Makedonija i Albanija. Dunav nastaje sutokom dvaju izvorišnih tokova na istočnim padinama Schwarzwalda. Veći od njih, Brege, izvire na visini od 1078 m; nakon 48,5 km sastaje se s Brigachom (dug 43 km) kraj Donaueschingena (na 680 m visine), odakle rijeka teče pod nazivom Dunav.

 

U restoranu - brodu "Galija" na Dravi u Osijeku održana je završna konferencija u sklopu europskog projekta pod nazivom "Eco Wet - Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska - Srbija". Projekt je iz programa Interreg IPA do 2020. i bit će poticaj razvoju ruralnog turizma.

 

U suradnji s Prirodoslovnim društvom ˝Drava˝ iz Virovitice , JU za zaštitu prirode OBŽ obavila je monitoring ciljanih vrsta ptica na rijeci Dravi od Gata (Veliškovci- Gat) prema Belišću. Ciljane vrste koje istražujemo su Vodomar – Alcedo atthis, Bregunica - Riparia riparia , Kulik sljepić- Caradius dubiusna.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 57

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.