image image image
Erdut
Đakovo
Dalj

Poučna staza Značajnog krajobraza ErdutGet the Flash Player to see this player.

Povodom Međunarodnog Dana rijeke Drave JU za zaštitu prirode OBŽ u suradnji sa Upravnim odjelom za kontinentalni turizam OBŽ, Turističkom zajednicom OBŽ, Turističkom zajednicom grada Osijeka, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, JU županijskom razvojnom agencijom OBŽ, Športskom zajednicom OBŽ,  JUPP Kopački rit,  Eko udrugom Vodenica, Udrugom Zeleni Osijek, Športsko ribolovnim društvom ˝Babuška˝ Sarvaš, Lovačkim društvom ˝Jelen ˝Sarvaš i MO odbor Sarvaš raspisuje se foto natječaj pod nazivom Živjeti s Dravom!

Cilj foto natječaja je pokazati ljepotu i jedinstvenu biološku raznolikost jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi te na taj način osvijestiti potrebu bolje zaštite i osigurati održivi razvoj Europske Amazone.

 

U Hrvatskoj se 24. kolovoza obilježava kao Svjetski dan roda kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. U Hrvatskoj gnijezdi oko 1300 parova ove vrste u kontinentalnom dijelu zemlje u selima dolina rijeka Drave, Save i Dunava. Na području Hrvatske bijela roda nastanjuje 70% svojih gnijezda na krovove i dimnjake stambenih ili gospodarskih kuća, 26% na stupove električne mreže i 4% na drveće. Opstanak rode uvelike ovisi i o našem načinu života, a osobito o očuvanju tradicionalnog i prirodi prijateljskog načina poljoprivrede te života na selu.
 
Krajem rujna rode napuštaju naše krajeve i počinju selidbu prema južnoj Africi. Selidbeni put roda počinje uz dolinu Drave i Save do doline Dunava. Niz Dunav putuju do Bugarske, gdje se odvajaju od njega i kreću na jug, do Grčke. Iz Europe u Aziju prelaze letom iznad Bospora, te lete preko Male Azije (Turska) i Bliskog istoka (Sirija, Libanon, Izrael). Iz Izraela prelijeću u Egipat i tako stižu u Afriku, do doline Nila. Put dalje nastavljaju izravno na jug, preko Sudana i drugih afričkih država sve do Južnoafričke Republike. Naše rode uglavnom zimuju na krajnjem jugu Afrike, u provincijama Cape i Natal. Put od gnjezdilišta do zimovališta roda, ovisno o skretanjima, dug je od 12.000 do 15.000 km Put ukupno traje od dva do četiri mjeseca.

 

Od 27. do 28. lipnja u Austriji , održana je završna konferencija projekta Coop MDD. Svi projektni partneri i više od 100 predstavnika drugih institucija i organizacija  okupili su se u Bad Radkersburgu   kako bi proslavili proglašenje doline donje Mure za UNESCO rezervat biosfere posljednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svijetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav".
Prije službene konferencije, partneri projekta Coop MDD održali su posljednji projektni sastanak, sažimajući sva postignuća i finalizirajući Sporazum o suradnji koji je potpisan sljedećeg dana u sklopu ceremonije zatvaranja. Također, prije konferencije održan je tehnički sastanak nacionalnih kontaktnih točaka TBR MDD-a u pet država, na kojem su članovi raspravljali o pripremi pentalateralne nominacije za prvi svjetski rezervat biosfere u pet država Mura-Drava-Dunav.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 57

     Godišnjak Javne ustanove

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja

Živi Dunav

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju  Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.  Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi: 
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Izjava o pristupačnosti

Jeste li znali

 

twitterDa se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

twitterDa su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.
 

Obavijest

 

twitterTemeljem članka 13. stavka 9. točke 1. Zakona o javnoj nabavi ("Narodne novine" broj 90/11.) obavještavamo da ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, niti s njime povezane osobe, sukladno članku 13. stavku 1. i 4.  Zakona o javnoj nabavi, ne obavljaju upravljačku djelatnost niti su vlasnici poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluju u upravljanju odnosno u kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 0,5%. Slijedom navedenog, nema gospodarskih subjekata s kojima Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.